lördag, maj 26, 2007

Pragmatikerna

Jaha, så tågar det lite inrikesstyrkor mot Kiev (eller Kyiv eller väl egentligen Kyïv eller hur man nu bestämt sig för att degrammatisera ukrainska efter att ha upptäckt att det talades fler språk än ryska och baltiska i västra SSSR.) Läs om det exempelvis här, eller här, fast när någon läser det här finns förhoppningsvis lite färskare och mer uttömmande information.

Hursomhelst är det väl kanske på sin plats med en liten introduktion av ett par av huvudrollsinnehavarnas politiska hemvister?

President Viktor Jusjtjenko: Klassiskt liberalkonservativ. Ungefär som statsminister Reinfeldt.
Förra (nåja, "förr-förra", men man brukar konsekvent skriva "förre", har jag läst. Och "förra" här då'rå för att hon är kvinna. Egentligen borde hon väl skrivas "förre" hon också, i jämnställdhetens namn. Eller så borde alla skrivas "förra", det ser ju bättre ut i mina ögon. Hon får stå som "förra", så slipper jag skriva om det där ordet före parantesen) premiärministern, presidentens allierade Julija Tymosjenko: Eh, genast svårare... Social-liberal EU-vän med dragning åt socialdemokratiskt håll.

Och på motståndarsidan hittar vi:
Premiärminister Viktor Janukovytj: Nyliberalistisk Ryssland-vän.
Radans talman Oleksandr Moroz: Socialist med marxistisk hållning, beundrare av västeuropeisk parlamentarism.

Man kan sluta sig till att de ideologier många i länder med stabila politiska klimat anser med varandra oförenliga i andra sammanhang enkelt viker undan för pragmatismen. Man kan också sluta sig till att inga ideologier någonsin är starkare än människorna som förfäktar dem.

söndag, maj 13, 2007

Vuxna människor som... ja, ni vet

Vad fan är det med folk egentligen? SvDs Stefan Malmqvist uttalar sig i sin allvishet omedelbart efter att omröstningen i finalen för Eurovision Song Contest avgjorts:

Nu vann förvisso en låt som hade kvalitéer. Men tittar man på hela placeringslistan så finns det hela 14 östländer bland de 16 bästa. Den dominansen är inte bra. Varken TV-bolag, skivbolag eller artister vill satsa tid och pengar på en tävling där de ändå inte har någon möjlighet att vinna.


Jaha, det var ett år. I fjol var det också en total östdominans, med sovjetstaten Finland som vinnare följt av tre vedervärdiga socialturistspawningpools (Ryssland, Bosnien och Herzegovina, Rumänien) och sen kommunistdiktaturen Sverige som femma. Året dessförinnan var ännu värre, inte bara en total östdominans utan en sydöstdominans med Grekland, Malta, Rumänien och Israel i topp.

Jisses Amalia!

Jag minns när vinter-OS i Nagano gick av stapeln. Det var ett enormt överhypande av de svenska idrottarna månader i förväg, och när medaljregnet uteblev fylldes TV-sofforna av experter som i krismöten nu skulle utreda hur det obegripliga kunde ske att Sverige inte var bäst och starkast överallt och i alla sammanhang. Samma förhandshypning upprepades inför sommar-OS i Aten. Sverige tog fyra guldmedaljer, varav tre på en och samma dag på friidrottsarenan. naturligtvis helt i sin ordning och som sig bör i ett land med 1,3 promille av världens befolkning.

Själv blev jag positivt överraskad av årets Eurovisionsschlagerfestival (puh, säg det tio gånger snabbt efter varandra!). Eller, överraskad och överraskad förresten. Den alleuropeiska (märk väl: alleuropeiska) finalen har varit rätt intressant i flera år nu. Ända sedan det s.k. "östblocket" kom med. Och det finns all anledning att hoppas på ännu mer framöver, om nu Palestina och Libanon kommer med (och Maghrebländerna kan börja visa upp något värt att minnas, med den musikscen som ju faktiskt finns där).

Det är förresten ganska fascinerande att den svenska pressen för en gångs skull var så enig i sina helt okritiska ovationer över The Arks egentligen ganska tråkiga låt. Det är precis som om dom tror att hela resten av det röstande Europa också har indoktrinerats med Father of a Son tills det blödit ur öronen. Scenframträdandet var bedrövligt. Sånginsatsen ännu värre (jämför med den snarlika vokala kvaliteten i finalen 2000 - "Be Happy!"). Sånt tönteri går inte i post-Europas stugor och lägenhetskomplex. Roger Pontares legendariska bidrag från ovan nämnda år skulle slagit mycket hårdare. På svenska. Eller ännu mer troligt, med tanke på Rysslands slagdänga från i år - skicka dit Darin med valfri Max Martinproduktion. Men gör man som på många håll i det s.k. "Västeuropa", bara sänder iväg samma slags skräp år efter år i tron om att världen stått still sedan Berlinmuren föll, då kommer man sist.

Povel Ramels gamla parodi En schlager i Sverige har förlorat lite i aktualitet under decenniernas lopp. Men hade någon gjort en uppdatering runt sisådär 1982 så hade den fortfarande varit sista skriket. Munchs sista skrik.

Veckans musiktips: Verka Serduchka med det ukrainska finalbidraget Dancing Lasha Tumbai 2007.
Jag uppmanar ingen till piratkopiering eller dylika illegala handlingar, men länk finns här.

lördag, maj 05, 2007

Var blev de av? - Första delen

T-Amp är världens bästa uppfinning. (Nåja...) Synd att man inte har någon fjärrkontroll, bara. Och att man inte kan pausa i mer än någon minut, för då stänger den uråldriga (med postindustriella referensramar) discmannen av sig. Efter tre helt obekanta j-poplåtar upptäcker jag att det är det tredje Evangelion-soundtracket jag lyssnar på.

Slussen är skiten. Alltså, bokstavligt talat, inte som en sån där hipp positiv metafor. Av någon anledning tycker jag att följande danska förslag är det bästa hittills uppkommna. Ger mest plats för spårvagnarna, men var är den stora spårvagnsterminalen som i min värld ska ersätta nuvarande Saltsjöbanans station?

Vodka ska drickas ur POX-glas. Alltså, ett glas som kamrat Blomberg sprejat POX-loggan på. Också en fantastisk uppfinning.

Fan om inte den där nya citatsprutan Sarkozy ser ut att vinna i alla fall. På något sätt var det roligare när citatsprutorna installerades på andra sidan Atlanten. Nu blir det på något sett för nära. Eller så har jag blivit vuxen och förlorat lite av min gymnasiala galghumor.

Veckans musiktips: Madan av och med Salif Keita, i något slags remix av Martin Solveig. Jag uppmanar ingen till piratkopiering eller dylika illegala handlingar, men länk finns här.