lördag, mars 25, 2006

Nekrolog

En av världens äldsta sköldpaddor, Adwaitya, är död.
Adwaitya föddes 1750 i Seychellerna och kom i sin ungdom att hamna under baron Robert Clive, som hade varit ledande i upprättandet av det brittiska imperiet i Indien. Adwaitya bodde hos Clive till denne återvände till England 1767. Clive begick självmord 1774 på grund utav anklagelser om grov förskingring och bedrägeri.
Från 1767 och till 1875 levde den under olika mecenater i Calcutta med omnejd tills den vid 125 års ålder flyttade till det då nyöppnade Alipore Zoo där han levde fram till sin död i torsdags.
Under sin livstid hade Adwaitya varit passiv åskådare till ett människosamhälle i en nästan obeskrivligt omvälvande förändring. Då han kom till Indien var imperiet inblandat i det första världskriget i historien - Sjuårskriget (1756 - 1763). Han blev åskådare till den industriella revolutionen, Napoleonkriget och bebodde Calcutta under hela drottning Victorias tid som kejsarinna över den väldiga subkontinenten. Han såg sin stads barn lämna sina hem för att slåss i de europeiska skyttegravarna under Första världskriget, han såg brittiska och amerikanska soldater på permission under det följande, han fann sig plötsligt leva i ett självständigt Indien. Han såg Sputnik färdas runt jorden och fyrverkerierna på nyårsnatten 2000.
Adwaitya blev 255 år.

4 Comments:

Anonymous tone salvesen said...

Hej,

Jag skriver ett eksamensarbete på universitetsnivå om blogging och behöver bloggare som informanter till en mailenkät. Du kan vara anonym om det är ett krav.

Kunde du tänka dig att ställe upp? Det är 10 frågor, och du väljer själv hur omfattande du vill svara.

Maila mig gärna isåfall! :)

Mvh
/Tone Salvesen
blogging2006@gmail.com

26 mars, 2006 13:30  
Blogger marquis said...

förlåt, jag borde verkligen inte vara jobbig och påpeka det här men...

"eksamensarbete på universitetsnivå" är roligt på så många sätt.

borde det inte heta bloggning förresten? eller?

26 mars, 2006 23:38  
Anonymous Anonym said...

marquis: Jag tänkte också på det där, men jag tror kommentatorn är norsk. ;-)

Himla synd om sköldpaddan dock, jag var fascinerad av den när jag var en liten gutt med Guinness världsrekordsamlingsbok.

27 mars, 2006 09:18  
Blogger marquis said...

det kanske bara varjag som fann det roligt på annat sätt än med stavningen.. den spädde bara på det hela en aning..

27 mars, 2006 19:15  

Skicka en kommentar

<< Home