söndag, februari 19, 2006

Om kurslitteratur och andra pungsparkar

På torsdag är det bokrea. Det blir kul. Det skulle blivit ännu mer kul om jag vetat att en av mina dyra kursböcker skulle realiseras ut för 99 kronor. Där hade man kunnat spara en hundralapp. Fast jag ska väl inte klaga, 205 kronor är inte särskilt dyrt för kurslitteratur egentligen. Den täcker ju trots allt två hela poäng.

Vilket leder mig till dagens tema: Det svenska samhället 800 - 1720: Klerkernas och adelns tid av Thomas Lindkvist och Maria Sjöberg, Studentlitteratur, Lund 2003. Pris: 365 kr (för studerande, annars kostar den över 500).

Jag drog mig in i det sista för att köpa den här boken. Jag fick onda aningar redan av bokens baksida, där man kan läsa bland annat följande presentation:

I den här boken behandlas svensk historia från Ansgars ankomst 829 till nedgången för det karolinska enväldet och stormakten Sverige. Samhällets utveckling skildras i två större tidsavsnitt. Perioderna benämns Klerkernas tid (800-1520) och Adelns tid (1520-1720). Beteckningarna är valda för att tydligt betona de grupper som socialt, politiskt och ekonomiskt var tongivande under de skildrade förhållandena. (Vilken formulering. Jag säger då det...) Författarna har försökt skildra de sociala förhållandena utifrån både ett klass- och könsperspektiv. (Herregud.)
Boken är försedd med en kommenterad bibliografi som hjälp för vidare läsning. (Jorå. Synd bara att man med den här bokens eländiga uselhet inte vågar lita på att vad författarna anser vara ett "standardverk" mer än vad man litar på att ett "toppspel" i Nintendoklubbens klubblad är någonting annat än kattskit.)
Det svenska samhället 800-1720 är främst avsedd för studenter i historia (duh!) på universitet och högskolor.
Till boken finns en webbplats med bland annat illustrationer, kartor, källtexter och diskussionsfrågor. Adressen dit är
www.studentlitteratur.se/detsvenskasamhallet
En aktiveringskod från boken är en förutsättning för tillgång till materialet.


Hängde ni med i det där sista? Vet ni vad det innebär? Jag ska fixa till en liten tabell för optimal förståelse.
Antal bilder i boken: 0
Antal kartor i boken: 0
Antal någonting överhuvudtaget utom författarnas träiga texter i bokens 528 sidor á knappa 70 öre styck: Ett fåtal, bland annat innehållsförteckning, register, avskrift av en runsten, tre meningar ur Erikskrönikan och 5 tabeller på saker som utskrivna knektar under olika år på 1600-talet.
På hemsidan finns däremot en samling halvt otydbara gif-kartor förmodligen hämtade från Wikipedia, en konungalista från en filofax, en stadsministerlista från samma filofax, lite suddiga bilder på typ Birger Jarls nuna från en pelare i Varnhems klosterkyrka och Sankt Göran och draken, en förkortad variant av litteraturförteckningen i boken, samt länkar till Nationalencyklopedins hemsida (som dock kräver att man köpt den elektroniska utgåvan av Nationalencyklopedin för en avsevärt större summa än vad den här boken kostat).

Det är allt. För boken i sig är inte något särskilt att ha. Litteraturförteckningen i slutet är lång och droppar massor av namn, men länkarna till Nationalencyklopedin och dom Wikipediaosande kartornaverkar mer troliga källor för författarna än några "standardverk" inom svensk historia. Frågan är varför man försöker skriva ett översiktsverk om man hävdar att det redan finns fulländade sådana som man menar sig bygga sin bok på.

Sensmoral: Köp inte inplastad studentlitteratur. Framför allt inte om den är inplastad för att undvika snyltande på en aktiveringskod för att via en okarismatiskt designad hemsida få länkar till Nationalencyklopedin, eller kostar 385 kronor för 1 (en!) poängs studier.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

lät förjävligt. mina kondoleanser till den drabbade.

19 februari, 2006 01:08  
Blogger marquis said...

har du tänkt på det att de icke-studenter som tänker köpa något som är klassificerat som kurslitteratur blir totalblåsta ifall de envisas med att köpa böckerna i en fysisk bokaffär. jag är övertygad om att studentpriserna inte är nedsatta utan är de normala priserna och att de sk normala priserna egentligen är prishöjningar. se bara på nätversionen av tex akademibokhandeln där vem som helst kan köpa böckerna för studentpris. ett annat argument för detta är bokus och adlibris som faktiskt har sina priser en 20-30% billigare än akademibokhandeln (deras studentpris alltså) oftast. ifall de skulle vara så mycket billigare än ett redan sänkt pris så skulle de aldrig kunna gå runt...

21 februari, 2006 22:02  

Skicka en kommentar

<< Home