lördag, maj 26, 2007

Pragmatikerna

Jaha, så tågar det lite inrikesstyrkor mot Kiev (eller Kyiv eller väl egentligen Kyïv eller hur man nu bestämt sig för att degrammatisera ukrainska efter att ha upptäckt att det talades fler språk än ryska och baltiska i västra SSSR.) Läs om det exempelvis här, eller här, fast när någon läser det här finns förhoppningsvis lite färskare och mer uttömmande information.

Hursomhelst är det väl kanske på sin plats med en liten introduktion av ett par av huvudrollsinnehavarnas politiska hemvister?

President Viktor Jusjtjenko: Klassiskt liberalkonservativ. Ungefär som statsminister Reinfeldt.
Förra (nåja, "förr-förra", men man brukar konsekvent skriva "förre", har jag läst. Och "förra" här då'rå för att hon är kvinna. Egentligen borde hon väl skrivas "förre" hon också, i jämnställdhetens namn. Eller så borde alla skrivas "förra", det ser ju bättre ut i mina ögon. Hon får stå som "förra", så slipper jag skriva om det där ordet före parantesen) premiärministern, presidentens allierade Julija Tymosjenko: Eh, genast svårare... Social-liberal EU-vän med dragning åt socialdemokratiskt håll.

Och på motståndarsidan hittar vi:
Premiärminister Viktor Janukovytj: Nyliberalistisk Ryssland-vän.
Radans talman Oleksandr Moroz: Socialist med marxistisk hållning, beundrare av västeuropeisk parlamentarism.

Man kan sluta sig till att de ideologier många i länder med stabila politiska klimat anser med varandra oförenliga i andra sammanhang enkelt viker undan för pragmatismen. Man kan också sluta sig till att inga ideologier någonsin är starkare än människorna som förfäktar dem.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ukraina är kört.
Vänta och se säger en som varit där mycket och sett verkligheten.
80% av alla män över 30 är alkisar,
25-50 % av kvinnorna i åldern 15-40 fnaskar och alla själ från varandra och allt är totalt korrupt.
Landet styrs av 3 sjukt rika klaner.
Kört Kört Kört..!

26 maj, 2007 19:48  
Blogger Tanja Suhinina said...

25-50 % av kvinnorna i åldern 15-40 fnaskar

SOM I LETTLAND!!!!1!!! HEJ, HOLLENDER!

26 maj, 2007 22:33  
Anonymous Anonym said...

"25-50 % av kvinnorna i åldern 15-40 fnaskar"

Det finns mycket prositution i Ukraina men dina siffror är såklart väldigt överdrivna. I baltstaterna r det inte alls lika vanligt.

27 maj, 2007 03:51  
Anonymous Anonym said...

hahah... Du verkar inte ha varit i Ukraina ? isåfall var???
jag reser ofta till Ukraina! Och dina siffror på alkoholister och prostituerade har du väl hittat på själv... Ukraina är ett välutvecklat land som är på gång i Europa och den västueropeiska ekonomin.

och du är väl obildad och har svårt för att skildra verkligheten. Anpassar dig själv till den stora folkmassa och de globala fördomarna.

Åk dit själv och se istället... tvekar på att du varit där när du säger så...

27 maj, 2007 13:02  

Skicka en kommentar

<< Home