torsdag, december 08, 2005

Nyheter

Pinter höll sitt tal helt i enlighet med hur det ska gå till, en sjuk gammal man på en storbildsskärm. Nobelpristagare det här decenniet ska vara endera döende eller sociofober. Man undrar en smula om det inte är Chomsky som råkat få priset istället, men Pinter är nog mer förtjänt av det. Talet laddas ned här.

I Finland vill justitieminister Luhtanen kriminalisera sexköp. Återigen undrar man ju om inte det vore bättre med ett lagligt socialt skyddsnät för de prostituerade istället. Faktiskt så har jag aldrig hört ett enda övertygande argument för varför prostitution ska vara olagligt. Och jag har letat.

Om man vill skydda de prostituerade så känns faktiskt inte förbud mot att köpa deras tjänster som en riktigt bra åtgärd. Det som ett sådant förbud leder till är, efter vad vi ser efter att Sverige infört samma lag, ökat våld mot prostituerade och ännu ett försvårande för dom att få åtnjuta det sociala skydd som borde vara varje medborgares rättighet.

För vet ni, de allra flesta prostituerade är svenska medborgare, och har samma rättigheter som alla andra svenskar. Rösträtt. Åsiktsfrihet. Frihet att ligga med vilka dom vill.
Det man ska förbjuda är trafficking. Som redan är förbjudet. Det är också förbjudet att kidnappa folk och tvinga dom att jobba i fabrik. Men om en politiker skulle föreslå ett förbud mot att köpa varor från fabriker skulle politikern bli utskrattad.

Den här åsikten anammade jag ursprungligen från prostituerade kvinnor som yttrade sig om det i media i samband med lagändringen för några år sedan. Och så länge ingen kan ge något enda övertygande argument för varför lagen ska se ut som den gör så fortsätter jag att ha deras åsikt.

Men den viktigaste nyheten för dagen är att Gotovina gripits i Spanien. Det ser ut som om vi får en ny medlem i den Europeiska Unionen inom de närmaste åren.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

I Tyskland, hörde jag, blev det tydligen så att vissa arbetslösa var tvungna att söka jobb som prostituerade. Prostitution är verkligen inte som andra sorts yrken, i och med att många inte vill släppa in främlingar så nära, så det är ju fel. Men det är förstås inget som är oförenligt med laglig prostitution... Med andra ord är jag för det.

09 december, 2005 00:18  
Blogger Fredrik Stangel said...

I Tyskland, hörde jag, blev det tydligen så att vissa arbetslösa var tvungna att söka jobb som prostituerade. Prostitution är verkligen inte som andra sorts yrken, i och med att många inte vill släppa in främlingar så nära, så det är ju fel.Har faktiskt inte med sakfrågan att göra. Om prostitution ska kunna delas ut på arbetförmedlingar som villkor för A-kassa ska de som får jobbet tilldelat redan ha utbildning till yrket för att undvika de problemen. Det är precis som om man skulle ge en person som aldrig hållit i en skiftnyckel ett jobb som montör hos Ford. Kunderna vill ha bra horor, och ovilliga horor är sämre än villiga.

09 december, 2005 04:30  
Anonymous Anonym said...

Har faktiskt inte med sakfrågan att göra.
Jag vet, det var mer som en snabb tanke än en invändning.

Keep on truckin'!

09 december, 2005 10:24  

Skicka en kommentar

<< Home