fredag, december 16, 2005

Istället för julskinka

Jag känner mig manad att berätta om en fin jultradition från Nagoya:

På julafton samlas hela familjen vid middagsbordet, klädda i fina kläder, och äter den mest stämmningsfyllda julmiddag man kan tänka sig: Hämtmat från Kentucky Fried Chicken.
Förhandsbeställningar för julafton började tas upp av KFC i Sakae någon av de sista veckorna i november. På själva julafton ringlar en lång kö av kycklingsugna japaner i kvarteren runt Maruzen för att hämta upp sin friterade mat. De hälsas välkomna av en enorm staty av KFC-mannen, klädd i så pösiga tomtekläder att han ser ut att vara mycket tjockare än han är. Man köper ut sin kyckling och åker hem. Till maten dricker man Qoo (uttalas "kuu") som är en japansk icke-kolsyrad läskedryck.

Hur denna sed har uppstått verkar ingen veta. Varför någon människa hellre skulle äta kyckling med gummismak istället för revbensspjäll och Janssons frestelse övergår mitt förstånd, men så har japanerna aldrig haft någon sådan mattradition förknippad med julen heller.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Antagligen beror det på att japanerna vill förvissa sig om att den västerländska julseden egentligen inte är nåt att ha.

16 december, 2005 07:24  

Skicka en kommentar

<< Home