torsdag, december 30, 2010

Natiodemus Rex

Nästa år ska Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP) välja ny partiordförande. Min favoritkandidat kommer inte att bli vald, hon som jag hävdat att hon kommer att bli statsminister 2022: Jytte Guteland. Det säger en hel del om SAP av idag, att man måste rota sig ned till min egen generation för att hitta en politiker som känns som om hon skulle kunna rycka upp den åderförkalkade kolossen till socialdemokrati. (Min egen generation, en person som är sex år äldre än undertecknad måste väl kunna sägas tillhöra min egen generation...)

Jag har en del åsikter om Jytte Guteland... Men nu ska jag inte framföra dessa åsikter, utan berätta om en dröm om bland annat Jytte Guteland jag hade för ett par år sedan. Och det blir ingen pornografi i den här drömmen, fy skäms o.s.v. o.s.v. alla ni som tänkte på det. Det blir istället en god dos politiskt vetande om hur saker och ting ligger till.

Jag drömde att jag var pressekreterare åt Jytte Guteland, som uppbar positionen tillförordnad fascist av Solna. Drömmen utspelade sig därför till en början mycket duktigt i just Solna, närmare bestämt i Tomteboda postterminal (där jag utanför drömmen också på den tiden arbetade på ett företag i financial service-sektorn vid namn Aditro). Hur som haver, arbetet som pressekreterare åt tillförordnad fascist Guteland var mycket ansträngande, för det hade spritts ett rykte att Guteland i valet i själva verket hade röstat på det förskräckligistiska partiet Natiodemus Rex. Och detta hade föranlett stor uppståndelse och rigid uppmärksamhet från media, som i drömmen framträdde som en skränande hop med mikrofoner och rullbandspelare i axelremmar.

Pressad av en av de mest irriterande av dessa skräniga journalister (det var Anders Häger Jönsson, som jag känner i det verkliga livet, vilket jag inte gör Jytte Guteland) tvingades jag motvilligt att erkänna att det inte gick att utesluta att Guteland lagt sin röst på det förskräckligistiska Natiodemus Rex. Jag försvarade min arbetsgivare tillförordnad fascist Guteland med en fin liknelse: man måste medge att det är fysiskt möjligt för socialdemokratminister Göran Hägglund (drömmens Hägglund var något slags underlig syntes mellan de båda kristdemokratiska ledarna Alf Svensson och Göran Hägglund) att dra ned byxorna och göra den s.k. "helikoptern" i Riksdagens plenisal under pågående interpellationsdebatt - men det är ytterst osannolikt att någonting sådant skulle komma att ske, emedan det inte finns något som helst rationellt skäl för socialdemokratministern att bete sig på detta sätt. Analogt måste man medge att det är fysiskt möjligt för tillförordnad fascist Guteland att ta en valsedel för det förskräckligistiska partiet Natiodemus Rex och stoppa i valurnan - men det är absurt att antaga att det gått till på sådant sätt!

Jag minns inte riktigt bryggan över till drömmens nästa del, som bestod i att en bro skulle byggas mellan Solna och Norge. Och nu menar vi inte några metaforiska broar, som brukar baseras på handels- och kulturutbytesavtal och idel handskakningar och konferenser där folk dricker mycket kolsyrat vatten. Nej, vi avser en högst reell bro som skulle komma till med en mängd biavtal för att blidka alla externa finansiärer. Och jag placerades att överse ett av de viktigare sådana biprojekten - inklädandet av Kungsholmen i röd sammet. (Det sades "röd sammet" i drömmen, men jag minns den som snarare vinröd.)

Jag stod på Riddarholmen (egentligen nog Centralbron, men som jag minns vyn över Kungsholmen borde det snarare varit längst ut på norrdvästsidan av Riddarholmen) tillsammans med konung Carl XVI Gustav, som vid tillfället bar amirals uniform och gradbeteckningar. Vilket ju korresponderar med verkligheten, Hans Majestät är ju amiral. Vi var där för att beskåda inklädningsprojektet, vilket skedde med någon slags helikoptrar med såna där Skalman-kranar. (Skalman i Bamse har alltid kranar, käppar och pinnar med händer på, ett slags förlängda armar som pekar och greppar.) I alla fall passade jag på att vädra mitt missnöje inför Hans Majestät angående den brist på kunskap om historiska förhållanden som blottlagts i kontroversen kring tillförordnad fascist Gutelands hypotetiska sympatier för det förskräckligistiska partiet Natiodemus Rex.

Till exempel, hur många är det egentligen ens inom den förskräckligistiska rörelsen som känner till den verkliga konungen Natiodemus Rex, från vilken namnet på partiet är hämtat? Det är en skam, menade jag inför Hans Majestät, att så få känner till den nuvarande konungens store företrädare konung Natiodemus Rex, som ridande på en drake anförande våra stolta karoliner erövrat Kattland under den svunna stormaktstiden?

Nu är det i alla fall några som känner till konung Natiodemus Rex, så nu ger inte den store konungens namn längre 0 träffar på Google. Men rösta endast efter noggrann eftertanke på det förskräckligistiska partiet Natiodemus Rex. Det måste finnas en anledning till att blotta misstanken om en sådan röstning innebär en så stor uppståndelse och upprördhet.

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Charlotte W said...

You're a wild & crazy guy Fredrik.

30 december, 2010 21:40  

Skicka en kommentar

<< Home