söndag, december 12, 2010

Journalister

Jag har stor respekt för journalister. Flera av mina bästa vänner är journalister &c &c (jaja, det är faktiskt sant i åtminstone 1 fall). Men den slödderhop som tycker det var en bra idé att frossa i den presumtiva självmordsbombarens av 11 december 2010 liv, familj och kadaver in extensio, de utgör den kategori yrkesverksamma som får journalistkåren att associeras med idel skrupellösa hyenor dräglande efter nästa scoop lika skrupellösa mediakonsumenter kan frossa i.

Så långt gnäll och bitterhet. Vidare är värt att ägna lite eftertanke åt vad för samhälle som "den islamistiska terrorismen" slagit till mot denna gång. Ett samhälle där den första reaktionen på gärningen är att ge gärningsmannen första hjälpen. Ett naivt missförstånd av sjukvårdaren som befann sig på platsen, en blåögd oförmåga att förstå att ett terrordåd kunde inträffa på svensk mark, avsaknad av förmåga att ens misstänka att den skadade mannen var en självmordsbombare och inte ett offer för en ovarsamt hanterad fyrverkeripjäs?

– Min första tanke var att mannen var en terrorist, säger Pascal (sjukvårdaren som var först på platsen) till Dagens Nyheter.

Vi lever, trots allt mer oansvariga element i vår journalistkår, framgent i världens bästa land.

Uppdatering sent på kvällen 2010-12-12
Aftonbladet, denna tidning som genom sin historia har gjort så mycket för svensk press- och yttrandefrihet, bidrar nu med en "unik film" som "skildrar hela händelseförloppet", vilket översatt från kvällspressjournalistisk sociolekt betyder att de har fått tag på ett band från en övervakningskamera.

Jag vet exakt hur den pressetiska diskussionen på redaktionen har gått till:
-Shitshitshit, vi har ett TERRORISTDÅD! I Sverige! Hur ska vi göra det här uppslaget?
-Fanfanfan, vi har ju INGEN journalistisk erfarenhet av terrordåd i Sverige! Ska vi improvisera allt?
-Nej, lugn bara lugn. I Storbritannien har de ju haft såna här små incidenter förut, så vi gör precis som i Storbritannien...

Uppdatering strax efter midnatt 2010-12-13
Och de verkar ju lära duktigt från britterna, journalisterna på Aftonbladet.

Etiketter: