tisdag, december 16, 2008

Vectrex


En del spelmaskiner är lite ballare än andra. Vectrex, till exempel. Som reklamfilmen låter höra, kanske det coolaste videospelsystemet som någonsin tillverkats.

Hur coolt det är tar naturligtvis inte reklamfilmen upp, utan fokuserar på att det är "bärbart" (sant, åtminstone i teorin, men bara så länge man har tillgång till ett vägguttag) och att det har en del coola titlar. Mer tekniska fakta får man inte. Därför svävar reklamfilmstittaren i okunnighet om att Vectrex helt vektorbaserad (som en elektrokardiogram-display) och alltså inte visar sprites (som till exempel en vanlig TV gör), ett faktum som ger en mycket unik upplevelse svår att emulera på andra plattformar. Vektorerna är vita och ligger mot svart botten, färg erhålls genom för varje spel unika skärmöverdrag. Häftigt var ordet.


I Finland tyckte man Vectrex var så sanslöst ball att man rimmade genom hela reklamfilmen. Men så hade man bättre smak i den finska filmen också - kolla bara på kläderna! Det är oklart om reklamfilmen är producerad i Finland, den ska enligt uppgift härstamma från en Beta Max-utgåva av Sword of the Barbarians.

Konsolen utvecklades av General Consumer Electric, ett entrepenörsföretag som kort efter lanseringen i slutet av 1982 köptes av Milton Bradley. Detta visade sig vara sensationellt dålig timing, eftersom hela den amerikanska spelkonsolmarknaden kollapsade under det andra halvåret 1983. 1984 var Vectrex död som annat än ett entusiastobjekt, vilket det fortfarande är, mycket på grund av att källkoden släpptes fri i samband med att konsolen försvann från butikshyllorna. En beundransvärd skara entusiaster har genom åren lyckats frambringa en hel rad spelvärda titlar, en del kompletta med skämöverdrag och kartong. Med detta i åtanke är nog Vectrex den andra generationens videospelkonsol som står sig bäst idag.

Nu står det en på mitt skrivbord. Titta så fin den är:

Etiketter: , ,