fredag, november 28, 2008

VIDEOSPELRECENSION: Festa!! -Hyper Girls Pop-

Utvecklare: Lass
PC (Windows)
2005

Ni har väl inte glömt höjdpunkten på all mänsklig civilisation? Bilderna har tyvärr fallit ur originalinlägget, jag måste ha haft för vana att ladda upp dom på någon sedemera framliden server. Ni klarar er säkert. Nu har jag, efter lång och andlös väntan spelat detta fantastiska spel, och kände mig manad att utöka denna bloggs rika och varierade flora av filmrecensioner med min allra första videospelrecension. Uhh!

Handlingen i Festa! -Hyper Girls Pop- är att det finns en massa flickor som man ju ser på reklamplanschen, och under rätt omständigheter kan man som spelare få dom att rodna, bli chikanerade och förlora större delen av sina kläder - allt på en gång.

Efter första dialogrutan tröttnar man raskt på den skitdåliga dialogen och klickar bara lite planlöst med klick-knappen, vilket belönar en i form av dåligt gnyende rodnande flickor med varierande grader av lite kläder på sig. Sedan är spelet slut och man kan känna sig duktig och motiverad att spela igen och försöka klicka fram lite gny och rodnad hos någon av de andra flickorna. Det gör man inte.

Om man tycker det är svårt att hänga med i svängarna beror detta säkert på att man inte har spelat alla "föregångarna" - lite research ger nämligen vid handen att Festa! är en "andlig spin-off" till Memories Off Festa till WonderSwan Color, som i sin tur är något slags uppföljare till datingspelet ("visual novel" heter det visst) Memories Off till PlayStation (1999). Intressant nog har denna "andliga spin-off" intresserat Kid, alltså skaparna av Memories Off-franchisen, så till den milda grad att Kid själva har producerat uppföljaren till Hyper Girls Pop. Detta episka mästerverk av Aerisdör-proportioner heter Festa!! -Hyper Girls Party-, släpptes till PlayStation2 2006, och kommer förmodligen inte att recenseras i denna blogg. Kid har förresten gjort annat innan dom nischade in sig i den kryptopornografiska "visual novel"-genren med spel som Can Can Bunny Premiere (Saturn 1996) och Pia Carrot e yôkoso (Saturn 1998). G. I. Joe (Famicom/NES, 1991), till exempel. Lass har knappt gjort något annat alls. Det är väl å andra sidan lika bra.

Så, efter att ha berättat dessa fantastiskt intressanta kuriosa (ni kan prova dom på krogen sen och se om dom hjälper) borde man väl i speljournalistikens namn säga något om själva spelet också. Men så brukar väl inte speljournalister göra, så jag nöjer mig med att hänvisa till öppningsfilmen. Den är så sjukt billigt gjord att man till och med filmar av reklamaffischen!

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Iggy D said...

KID var ett litet men rätt så duktigt spelföretag i slutat av åttiotalet/början av nittiotalet. Just G.I. Joe hör väl inte till deras höjdpunkter, men väl shmupklassikern Recca, pusselskjutaren Burai fighter och Pepsiman till Playstation. Att de sen nittiotalet koncentrerat sig på brudspel hör nog samman med industriella strukturförändringar.

03 december, 2008 19:33  
Blogger Fredrik Stangel said...

Recca är fina saker. Att dom gjort Pepsiman hade jag ingen koll på, jag trodde dom hade övergått till wotaku-anpassade spel med minderåriga flickor vid det laget.

03 december, 2008 19:42  

Skicka en kommentar

<< Home