torsdag, september 07, 2006

Höstterminen börjar

Jag började i min fickalmanacka skriva ned lite hålltider och tentamensdatum och sådant som man ju ska hålla koll på. Nu när jag läser den får jag omedelbart panik och pulsen rusar upp i 180 slag i minuten: du-du-dunk!, du-du-dunk!. Jag har genom ett angrepp av en kombination av ambition och dumhet anmält mig till femtio poäng i höst. Man får egentligen bara läsa trettio, men jag har fuskat lite. Också ett område att fuska på.

Det finns naturligtvis ingen chans att jag kommer att ta femtio poäng. (Sverigerekordet har för övrigt den sedemere till statsminister bekommne Olof Palme, men det var på den tiden som det gick att bara dyka upp och tentera av. Han blev förresten skjuten. Inte för att det behöver finnas ett samband, men alla andra spår är väl redan uppföljda i det här fallet.) Historia på Södertörn verkar visserligen inte rusa på i ett på i något som helst avseende högre tempo denna termin jämfört med den förra, men om man ska ta tjugo poäng historia i höst måste jag skriva en B-uppsats. Sådant är tidskrävande, och man ska inte slarva med uppsatser. Har jag läst.

På mina tio poäng företagsekonomi på distans verkar det som om jag med god marginal är yngst i min grupp. Alla övriga förefaller vara 32 år och anställda på företag i Kista. Utom en, som är civilingengörsutbildad hemmafru i Oxford. Några ambitiösa människor har laddat upp bilder på sig själva till kursens forum. Kurswebben heter "PingPong".

Jag har bestämt mig för att jag kan tillgodoräkna mig introduktionskursen från japanskan på Grundkurs i kinesiska 20 p. Jag tänkte mig att det skulle gå bra, eftersom svensk grammatik inte förändrats på två år, och Asienbiblioteket förmodligen ser likadant ut och fungerar likadant nu som för två år sedan (eller för den sakens skull tjugotvå år sedan). Dessutom sade adjunkten vid uppropet att en introduktionskurs från något annat språk vid Stockholms universitet, franska till exempel, skulle gå alldeles utmärkt att tillgodoräkna sig. Så med tanke på att introduktionskurserna inom samma instutition är utformade efter samma mönster, och deras lokal- och biblioteksförevisningar gäller samma faciliteter, bedömde jag dåraktigt mina prospekt att kunna hoppa över en tvåpoängstentamen som "rätt schyssta".

Jag glömde naturligtvis att ta med det inneboende hatet mellan avdelningarna i beräkningarna. Adjunkten såg mycket bekymrad ut (vi var tre personer som läst japanska) och lade pannan i djupa veck inför denna tydligen ohyggliga och ovälkomna proposition. Hon lovade att "undersöka vilka möjligheter det fanns att tillgodoräkna sig åtminstone delar av introduktionskursen från japanskan" till den identiskt utformade introduktionskursen i "Allmän grammatik, språkelementa och vetenskapsteori" jag blev godkänd på i september 2004.

Hon sade inte rakt ut att det berodde på Koizumis besök vid Yasukuni, men vi vet ju alla att det var så, eller hur?

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Femtio poäng?! Jösses, människa!

Men lycka till.

07 september, 2006 23:39  
Blogger tove said...

Håller med ovanstående talare. Men jösses människa. Satsar du på att se hur lång tid det tar för en kropp/psyke att ta slut eller? Vore synd på ett sånt psyke som ditt.
Kram på dig

09 september, 2006 13:20  

Skicka en kommentar

<< Home