onsdag, augusti 02, 2006

Tillbaka i Skandinavien

Då var man tillbaka i Stanjalägenheten igen efter den Stora Transbaltiska Stanjaresan (Stockholm -> Helsingfors -> S:t Petersburg -> Riga -> Skavsta -> Stockholm). En intressant resa.

Resans slut var mindre lyckat än dess inledning, så till vida att jag blev förkyld med närmre 39 graders feber och halsont andra kvällen i Riga, samt att det otrevliga bemötande man får när man försöker ta sig till Södertälje från Skavsta (som av någon anledning, förmodligen marknadsföringsmässig, anser sig vara en Stockholmsflygplats trots att den ligger utanför Nyköping, i Södermanlands län) överträffar de flestas bild av rysk, dålig service.

Den bild resan givit av rysk service har varit överlag god, vilket kan bero på att vi befunnit oss så minimalt in i Ryssland som det överhuvudtaget är möjligt att befinna sig i Ryssland. Att Ryssland plötsligt skulle agera humant och bra samhälle var dock fullständigt oväntat i det avseendet att man tydligen ger studentrabatter till utländska studenter. D.v.s. fritt inträde på Eremitaget och halva priset på Peterhof, m.m. Förutsatt att man inte, som vi, lämnat studentkort och liknande handlingar hemma på skrivbordet. Phah.