lördag, december 06, 2008

2008 - 08:ans år


1.
Pendeltåget mot Södertälje, en eftermiddag i juni. En mamma (eller i alla fall vuxen kvinna) sitter på pendeltåget med tre flickor och ett mycket könsneutralt barn i treårsåldern. Den äldsta av ungarna (i tioårsåldern) är hennes eget och i alla fall de två mellanbarnen verkar vara hennes kusiner. Kusinerna, om dom nu är det, är från Västerås, så mycket får jag veta av samtalet.
När tåget åker över Årstabron tittar ett av Västeråsbarnen ut genom fönstret och säger:
"Oj! Undrar om det är en älv eller en flod!"
"Det är en sjö!" utbrister den äldsta flickan i uppgiven ton. "Det är ju Mälaren!" Och så för att förtydliga, efter en kort paus. "Jävla bönder!"

2.
Pendeltåget mot Märsta, tidig höst. Två män med härjat utseende träffar på varandra när den ene, en normalbyggd karl med insjunket ansikte, kliver på i Huddinge. De verkar känna varandra sedan tidigare och småpratar muttrande ungefär fram till Årstaberg, då samtalet dör ut. Den insjunkne sitter läser någon av gratistidningarna medan den andre, en kraftig gubbe med skäggstubb och måne, tittar ut genom fönstret. Ingen av dom kliver av vid Stockholm Central.
Vid Karlberg reser sig den insjunkne upp för att lämna vagnen, utan att säga någonting. Precis när dörrarna öppnas kommer den automatiska högtalarrösten i tåget igång:
"Tåget fortsätter mot Märsta."
Gubben rätar på sig:
"Vad faan ska du av här och göra!? Tåget går ju till Märsta!"

3.
Busshållplatsen vid IKEA i Kungens Kurva, tidigt i december. En mamma med ett litet barn i Hello Kitty-mössa kommer rusande från ICA Kvantum. Barnet vill inte alls sitta i vagnen, utan makar sig in i busskuren och ställer sig för att stirra på reklamaffischen, som är Tele2:s pågående kampanj med det svarta fåret Frank. Efter en lång stunds stirrande, mer än fem minuter, utbrister plötsligt barnet:
"Det är ju ett får!" Det vänder sig mot mamman: "Jag sa ju att vi var på landet!"

Etiketter: ,